27 april 2009

Då var vi igång!

Invägning och mätning idag.



Startvikt: 107,3 kg (0,5 kg mindre än i torsdags - har hon tjyvstartat månne?)
Fettprocent: 37,85%

Kosten:
Viveca äter varierat och bra. Hennes kost har under den analyserade veckan ätit 2200 kcal i snitt, fördelat på 44 E% kolhydrater, 38E% fett och 18E% protein. Hon har fått i sig sitt dagsbehov av alla vitaminer och mineraler, med undantag av D-vitamin och järn.

Bakgrund:
Viveca har PCOS. Det innebär att hon är sämre känslighet för insulin. Insulin är ett hormon som frisätts när blodsockret höjs. Insulinet öppnar "dörrar" till cellerna så att blodsockret kan tas upp. Hos personer med PCOS är känsligheten för insulinet sämre och mer insulin måste frisättas för att få samma effekt. Problemet är att insulin även är ett fettbildande hormon och den ökande mängden insulin leder i många fall till ökad fettinlagring och övervikt.

Kostupplägg:
Eftersom insulinet troligen är boven bakom Vivecas övervikt kommer vi att försöka minska mängden insulin. Det gör vi genom att minska kolhydraterna och därmed mängden blodsocker. På så vis behöver inte kroppen svara med stora insulinpåslag. Som en uppstart har jag valt att lägga henne på 25E% kolhydrater per dag, vilket är lite mer än hälften av vad hon äter i nuläget. Beroende på utfall får vi se om vi drar ner det ytterligare längre fram. För att komma ner till denna nivå bör Viveca undvika bröd, pasta, ris, cerealier i största möjliga mån.

Träningsupplägg:
Har lagt in 30 min morgonpromenad och en stegräknarutmaning på 10000 steg om dagen.
Tills vidare fortsätter Viveca med sin vanliga träning som är en blandning av spinning och styrketräning i grupp. Inom kort kommer vi att lägga till stryketräning.



Då sparkar vi igång!

15 minutes of fame...


Idag startar Vivecas utmaning. Vi träffas ikväll och går igenom hennes kostdagbok. Vi väger mäter och fotograferar. Men innan dess förtjänar hon en närmare presentation. Här kommer den:

Varför vill du gå ner i vikt?
Det är av många anledningar. Dels vill jag bli mer än mina 34 år och ha en bra hälsa. Kroppen tar mycket stryk för det är tungt med all övervikt. Vill kunna gå in i vilken affär jag vill och bara shoppa loss, idag är man låst vid vissa affärer och det är mycket dyrare. Inte behöva känna att man är "pestsmittad" som många tror att överviktiga människor är.

Vad tränar du helst?
Jag tränar helst spinning gärna pulspasset. Gillar lite utmaningar och några har det ju faktiskt blivit, rosa bandet, vasaloppet och spinn of hope. Power gillar jag men måste jag välja blir det spinning.

Varför tränar du?
Från början var det för att det inte bara var Jimmy som skulle få komma hemifrån, men det dröjde inte många veckor tills man nästan var beroende. Jag mår bättre har blivit mycket piggare och även om jag inte gått ner i vikt så har jag nog förbättrat min fysik en hel del. Det är också väldigt socialt att gå iväg och träna, träffar många trevliga människor.

Vilken är din favoritlåt att träna till?
Finns några stycken. Human med The Killers gillar jag på förbränningen. Heavy Rotation med Anastacia ökar pulsen ordentligt.

Hur ofta tränar du?
Det varierar, oftast 4-5 pass i veckan, beroende på hur jag jobbar.

Vad gör dig glad?
När klockan passerar en viss tidpunkt på morgonen blir jag glad, innan dess är jag inte rolig. Tiden beror på när jag gått upp. Annars är jag glad för det mesta. Goda vänner och min familj gör mig glad.

Vad belönar du dig själv med när du nått ditt första delmål (-8kg)?
Drömmer om en ny cykel men den hoppas jag på innan dess, ska ju satsa på en Vätternrunda med en viss instruktör nästa år. Jag vet faktiskt inte, kommer nog bara vara glad och stolt över att jag lyckats. Vi får se, nåt ska det bli.

23 april 2009

Vivecas viktresa - uppstarten



Viveca är en av våra flitigaste tränande på gymmet. Hon tränar mycket och anser sig äta bra mat - ändå går hon inte ner i vikt.

Vi på Train' in kommer från och med hösten 2009 erbjuda ett kom-i-form-koncept för att hjälpa våra kunder att nå sina viktmål. Nu såg vi vår chans att testa konceptet på Viveca.

Vågen pekar i dagsläget på 108 kg och målet är högt uppsatt: minus 33 kilo på lång sikt. Men vi tar det i etapper och första delmål är under hundra i början av augusti.

Viveca började i måndags att skriva kostdagbok och fortsätter med detta veckan ut. På måndag går vi igenom resultatet tillsammans och hon får ett förslag på vilka ändringar hon behöver göra för att nå dit hon vill. Vi tittar över hennes träningsvanor och ser om något behöver justeras, läggas till eller plockas bort.

På måndag är det även dags för invägning samt mätning med måttband och kaliper. Vi kommer också ta "före-bilder" så att vi har något att jämföra med längs resans gång.

Stay tuned!