27 april 2009

Då var vi igång!

Invägning och mätning idag.



Startvikt: 107,3 kg (0,5 kg mindre än i torsdags - har hon tjyvstartat månne?)
Fettprocent: 37,85%

Kosten:
Viveca äter varierat och bra. Hennes kost har under den analyserade veckan ätit 2200 kcal i snitt, fördelat på 44 E% kolhydrater, 38E% fett och 18E% protein. Hon har fått i sig sitt dagsbehov av alla vitaminer och mineraler, med undantag av D-vitamin och järn.

Bakgrund:
Viveca har PCOS. Det innebär att hon är sämre känslighet för insulin. Insulin är ett hormon som frisätts när blodsockret höjs. Insulinet öppnar "dörrar" till cellerna så att blodsockret kan tas upp. Hos personer med PCOS är känsligheten för insulinet sämre och mer insulin måste frisättas för att få samma effekt. Problemet är att insulin även är ett fettbildande hormon och den ökande mängden insulin leder i många fall till ökad fettinlagring och övervikt.

Kostupplägg:
Eftersom insulinet troligen är boven bakom Vivecas övervikt kommer vi att försöka minska mängden insulin. Det gör vi genom att minska kolhydraterna och därmed mängden blodsocker. På så vis behöver inte kroppen svara med stora insulinpåslag. Som en uppstart har jag valt att lägga henne på 25E% kolhydrater per dag, vilket är lite mer än hälften av vad hon äter i nuläget. Beroende på utfall får vi se om vi drar ner det ytterligare längre fram. För att komma ner till denna nivå bör Viveca undvika bröd, pasta, ris, cerealier i största möjliga mån.

Träningsupplägg:
Har lagt in 30 min morgonpromenad och en stegräknarutmaning på 10000 steg om dagen.
Tills vidare fortsätter Viveca med sin vanliga träning som är en blandning av spinning och styrketräning i grupp. Inom kort kommer vi att lägga till stryketräning.



Då sparkar vi igång!

3 kommentarer:

  1. heja heja! snygga strumpor har du dessutom (jag har likadana) :-)

    /www.traningsgladje.se

    SvaraRadera
  2. Kör hårt :) det ska även jag göra!
    Lycka till!!

    SvaraRadera